Entrevista CEIP Pare Català
Buenos días! El otro día fuimos a entrevistar a Imma Donat, directora del colegio Pare Català, situado en Benimaclet (Valencia). Os dejamos el vídeo de la entrevista y también la entrevista escrita en catalán y en castellano. De todas formas, también podéis ver el vídeo en youtube entrando a este link https://youtu.be/HtDoWjmdkcM. Esperamos que os guste!!
Bon dia! L'altre dia vam anar a entrevistar a Inma Donat, directora del col·legi Pare Català, situat en Benimaclet (València). Us deixem el vídeo de la entrevista i també la entrevista escrita en català i en castellà. De totes formes, també podeu veure el vídeo a youtube entrant a aquest link https://youtu.be/HtDoWjmdkcM. Esperem que us agrade!!
ENTREVISTA ESCRITA EN CATALÀ
Bon dia, en uns minuts ens posarem en marxa cap a l’escola Pare Català, un centre públic ubicat en Benimaclet per tal fer-li una entrevista a la directora Imma Donat.
Estela: En primer lloc, voliem agrair la teua predisposició i col·laboració per poder dur endavant aquest project. Volem fer-te unes preguntes i que ho faces el més còmodament possible.
Imma: Molt bé. L’escola està sempre oberta. De fet tenim una relació molt forta amb l’escola de Magisteri, en la Universitat de València.
Estela: Molt bé. Ara començarem a fer-te unes preguntes. Quant de temps portes al càrrec?
Imma: Porte un any com a directora, tot i que he participat de l’equip directiu durant dotze anys, com a cap d’estudis i com a directora en funcions. Quan la directora ha estat temporades o fins i tot algún curs sencer i tal, he estat substituint-la. No sé si sabeu que això funciona així: l’equip directiu d’una escola pública és direcció, cap d’estudis i secretari. El secretari té una funció administrativa, de preocupar-se per l’economia de l’escola…; La cap d’estudis té totes les funcions i si falta la directora en algún moment o en alguns períodes has d’assolir també la direcció de l’escola. Eixa és la meua experiència ací a l’escola i, sobretot, el meu compromís és total. A part de l’experiència és el compromís també que tu vulgues tindre com a mestra i com a component de l’equip directiu.
Estela: I quins creus que són els trets que defineixen la cultura escolar actualment?
Imma: A veure, jo et puc dir els trets que defineixen la meua escola, perquè hem revisat el nostre projecte educatiu de centre i l’hem redefinit; no és que ens hajem inventat res nou però hi ha exigències socials que requereixen la seua supervisió i per tant, l’escola s’ha d’adaptar. L’hem redefinit en molts sentits, sobretot en el respecte cap a les minories de tot tipus. D’alguna manera sempre ens hem sentit una escola inclusiva amb el respecte i el treball pel respecte cap a totes les minories. A més, tens l’obligació de treballar la teua escola partint del teu entorn, Benimaclet. Nosaltres com a escola som un motor social del barri i estem per donar suport a totes les iniciatives socials i culturals de Benimaclet. I a més a més, tenim un reconeixement per part del nostre Ajuntament com a escola oberta a l’entorn, és a dir, no sols parlem des de la part teòrica sinó que som una escola activista. Per exemple, ací tenim grups de danses, de músics i els grups dels scouts que utilitzen el nostre espai. Aquest últim grup són molt progressistes i a més es dona una interacció molt bona perquè quan l’escola els necessita tens resposta. Aquestes interaccions es donen i l’escola no pot viure al marge ni d’esquenes, perquè el Pare Català no l’entendríem com un espai tancat. I per altra banda, parlant més universal i des d’una perspectiva d’escola oberta i dinàmica, a més que l’escola va més enllà de la tanca de l’escola. També he de comentar que a l’escola tenim plantejar el nostre programa plurilingüe, concretament es treballen quatre llengües: valencià, castellà, i com a primeres llengües estrangeres anglès i francès.
Estela: I a més, quin o quins trets canviaries?
Imma: Canviaria moltes coses, jo per exemple pense que necessitem molt que les administracions es fixen més en la formació permanent del professorat.
Alba: Feu cursets?
Imma: Si, formació permanent sempre tenim ací en l’escola, és a dir, es fan seminaris o algun curs de formació que dura tot el curs.
Violeta: Quin és el principal repte educatiu al qual s’enfronta el centre per brindar un millor servei?
Imma: Un dels reptes molt important, la convivència i sobretot la convivència al nostre pati, és un repte nostre i crec que és un repte social també.
Violeta: I quines estratègies utilitzeu per atendre’l?
Imma: Doncs nosaltres tenim plantejades des de sempre, ja que pensem que és una qüestió que hem de mantindre, és a dir, el que són les assemblees de delegades i delegats, i perquè estes assemblees delegades i delegats funcionen han de funcionar les assemblees de classe.
Alba: I com definiries la qualitat educativa al centre?
Inma: Ací al meu centre?
Alba: Sí.
Inma: A veure, nosaltres com a mestres sempre aspirem a més, és a dir, sempre sempre aspirem a més. Jo crec que si forem conformistes i autocomplaents no avançariem, aleshores jo pense que hem de tenir expectatives d’anar a més, i jo pense que anar a més és estar bé, que les persones aconseguisquen que totes puguen anar bé i per això les preses de vegades no són bones, les pressions tampoc són bones.
Alba: Quin futur li veus a la LOMQE?
Imma: Eh a veure, la LOMQUE jo crec que és una llei que ja va nàixer... jo espere que sense futur. Sincerament, és a dir, jo crec que de tot el que hem estat parlant, per sort des de la nostra administració econòmica ha tingut ja un cert marge de maniobrabilitat que en fi, no te molt de sentit.
Olga: Tenies algún propòsit quan vas agafar el càrrec de directora?
Imma: Moltes frustracions que han generat les expectatives que tenia abans d’agafar-lo. Mirant en perspectiva, jo crec que cosetes si que s’han fet per l’escola.
Irene: Val, ja ens has explicat que has sigut directora en funcions abans, però com creus que has après a assumir el càrrec de directora?
Imma: Això s'aprèn fent, és a dir, tu vas fent i hi ha un curs de formació que es prou intensiu pero en realitat eixe curs està tot enfocat a normativa. Després tota la qüestió de, bé jo no crec molt en els principis aquestos del lideratge i tot això, és a dir, jo crec que és una qüestió que tu has de posar il·lusió en un projecte i et vas trobant de tot en el projecte i en tot el que et trobes vas intentant treballar i encaixant-ho.
Irene: Això és tot, moltes gràcies!
ENTREVISTA ESCRITA EN CASTELLANO
Buenos días, en unos minutos nos pondremos en marcha hacia la escuela ‘Pare Catalá’, un centro público ubicado en Benimaclet por tal de hacerle una entrevista a la directora Imma Donat.
Estela: En primer lugar, queríamos agradecer tu predisposición y colaboración por poder llevar adelante este proyecto. Queremos hacerte unas preguntas y que lo hagas lo más cómodamente posible.
Imma: Muy bien. La escuela está siempre abierta. De hecho tenemos una relación muy fuerte con la escuela de Magisterio, en la Universidad de Valencia.
Estela: Muy bien. Ahora empezaremos a hacerte unas preguntas. ¿Cuánto tiempo llevas al cargo?
Imma: Llevo un año como directora, aunque he participado del equipo directivo durante doce años, como jefa de estudios y como directora en funciones. Cuando la directora ha estado temporadas o incluso algún curso entero y tal, he estado sustituyéndola. No sé si sabréis que eso funciona así: el equipo directivo de una escuela pública se compone por la dirección, jefe de estudios y secretario. El secretario tiene una función administrativa, de preocuparse por la economía de la escuela...; La jefa de estudios tiene todas las funciones y si falta la directora en algún momento o en algunos períodos has de asolir también la dirección de la escuela. Esa es mi experiencia aquí en la escuela y, sobretodo, mi compromiso es total. A parte de la;experiència, es el compromiso también que tú quieras tener como maestra y como componente del equipo directivo.
Estela: ¿Cuáles crees que son los rasgos que definen la cultura escolar actualmente?
Imma: A ver, yo te puedo decir los rasgos que definen mi escuela, porque hemos revisado nuestro proyecto educativo de centro y lo hemos redefinido; no es que nos hayamos inventado nada nuevo pero hay exigencias sociales que se han de tener en cuenta y por tanto, la escuela se ha de adaptar. La hemos redefinido teniendo en cuenta muchos sentidos, sobre todo con el respeto hacia las minorías de todo tipo. De alguna manera siempre nos hemos sentido como una escuela inclusiva con el respeto y el trabajo por el respeto hacia todas las minorías. Además, tienes la obligación de trabajar tu escuela partiendo de tu entorno, en este caso Benimaclet. Nosotros como escuela somos motor social del barrio y estamos para dar soporte a todas las iniciativas sociales y culturales de Benimaclet. Y además, tenemos un reconocimiento por parte de nuestro Ayuntamiento como escuela abierta al entorno, es decir, no solo hablamos desde la teoría sino que somos activistas. Por ejemplo, aquí tenemos grupos de danzas, músicos, scouts… que utilizan nuestro espacio. Este último grupo son muy progresistas y además, se da una interacción muy buena porque cuando la escuela los necesita tenemos respuesta. Estas interacciones se dan y la escuela no puede vivir al margen ni darle la espalda, porque el Pare Català no se entiende como una escuela cerrada. Por otro lado, hablando más universal y desde una perspectiva de escuela abierta y dinámica, la escuela va más allá de la escuela cerrada. También he de comentar que en la escuela tenemos planteado un proyecto plurilingüe, concretamente se trabajan cuatro lenguas: valenciano, castellano y como primeras lenguas extranjeras tenemos el inglés y el francés.
Estela: ¿Y además, cuál o cuáles son los aspectos que cambiarías?
Imma: Cambiaría muchas cosas, yo por ejemplo pienso que necesitamos que las administraciones se fijen más en la formación permanente del profesorado.
Alba: ¿Hacéis cursos?
Imma: Si, la formación permanente siempre tenemos aquí en la escuela, es decir, se hacen seminarios o algún curso de formación que dura todo el curso.
Alba: Y cómo definirías la calidad educativa en el centro?
Inma: Aquí en mi centro?
Alba: Sí.
Inma: A ver, nosotros como maestros siempre aspiramos a más, es decir, siempre siempre aspiramos a más. Yo creo que si fuéramos conformistas y autocomplacientes no avanzariamos, entonces yo creo que tenemos que tener expectativas de ir a más, y yo pienso que ir a más es estar bien, que las personas consigan que todas puedan ir bien y por eso las prisas a veces no son buenas, las presiones tampoco son buenas.
Alba: ¿Qué futuro le ves a la LOMCE?
Imma: A ver, la LOMCE yo creo que es una ley que ya nació... yo espero que sin futuro. Sinceramente, yo creo que de todo lo que hemos estado hablando, por suerte, desde nuestra administración económica han tenido un margen de maniobra que no tiene mucho sentido.
Olga: ¿Tenías algún propósito cuando cogiste el cargo de directora?
Imma: Tenía muchas frustraciones ligadas a las expectativas que ya tenía anteriormente. Mirando con perspectiva, yo creo que si que se han hecho cosas por la escuela.
Irene: Vale, ya nos has explicado que has sido directora en funciones antes, pero como crees que has aprendido a asumir el cargo de directora?
Imma: Eso se aprende haciendo, es decir, tú vas haciendo y hay un curso de formación que es bastante intensivo pero en realidad ese curso está todo enfocado a normativa. Después toda la cuestión de liderazgo, bien yo no creo mucho en estos principios de liderazgo y todo eso, es decir, yo creo que es una cuestión de que tú tienes que poner ilusión en un proyecto y te vas encontrando de todo en el proyecto y con todo lo que te encuentras vas intentando trabajar y encajándolo.
Irene: Eso es todo, ¡Muchas gracias!
Comentarios
Publicar un comentario